Construct Expo este, de 12 ani, cea mai importanta manifestare organizata in Romania in domeniul constructiilor. ROMEXPO S.A. organizeaza, incepand cu acest an, doua editii distincte ale acestei manifestari, focalizate pe cele doua componente principale ale activitatii de constructii: Construct Expo Antreprenor si Construct Expo Ambient.
Construct Expo Antreprenor 2006 reuneste, la prima sa intalnire cu specialistii, 612 firme, din care 488 romsnesti si 124 straine. Sunt reprezentate 22 de tari, respectiv: Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Danemarca, Elvetia, Franta, Germania, Grecia, Israel, Italia, Macedonia, Moldova, Polonia, Republica Ceha, Romania, Serbia-Muntenegru, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia si Ungaria.
Suprafata ocupata este de 35.100 mp, din care 19.400 mp in interior si 15.700 mp in exterior.
Data de 23 martie este dedicata Zilei Arhitectului, prilej cu care arhitectii si studentii Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu vor avea acces gratuit in Complexul Expozitional ROMEXPO, in baza legitimatiei de serviciu sau de student.
La aceasta editie, va fi organizat in premiera, cu sprijinul BICAU – Banca de Informatii in Constructii, Arhitectura si Urbanism – un website interactiv. Practic, este vorba de o versiune virtuala a intregii expozitii, in cadrul careia vor fi prezentate firmele participante, grupate in functie de produsele, sistemele sau serviciile pe care le ofera.
Astfel, pe baza unor harti interactive sau a selectiilor de expozanti si localizarea lor dupa diferite criterii, orice utilizator interesat sa viziteze targul va avea posibilitatea de a-si alcatui un ghid itinerar, cu evidentierea propriilor puncte de interes. Acest ghid va putea fi tiparit sau salvat pe computer.
Domeniiile acoperite de Construct Expo
Produse si sisteme pentru constructii: piatra, agregate; infrastructuri, subsoluri; structuri pereti masivi, zidarii; structuri beton armat; structuri metal; structuri lemn; invelitori, acoperisuri clasice, anexe; terase circulabile, necirculabile, anexe; tencuieli, termosisteme, placaje umede; finisaje uscate exterioare, imbracaminti, fatade; panouri prefabricate pentru anvelopa cladirii; cladiri integrate, structuri usoare, prefabricate.
Amenajari exterioare edilitare: produse pentru terasamente, platforme, drumuri, piste; produse pentru cai ferate, transporturi pe cablu, poduri; produse, componente pentru lucrari hidrotehnice.
Utilaje industriale si echipare de santier: utilaje industrie, productie constructii; utilaje de santier; utilaje mobile si vehicule constructii; echipare generala de santier; unelte de mana; consumabile pentru utilaje, echipamente.
Instalatii electrice
Antreprenoriat si executie: servicii de antreprenoriat; servicii conexe executiei; servicii intretinere, reparatii, servicii la inaltime.
Proiectare, consultanta, design: proiectare constructii; servicii conexe proiectarii; servicii design.
Activitate generala: periodice de specialitate; asociatii profesionale; invatamant si formarea cadrelor; asigurari in constructii.
Programul evenimentelor desfasurate pe perioada targului
miercuri, 22 martie
12.00-17.00, Sala Sadoveanu, Schneider Electric Romania: Solutii moderne Schneider Electric in cladiri
14.00-17.00, Sala Madgearu, Solar Power: Energia solara s~ biomasa ca surse alternative de obtinere a utilitatilor
14.00-18.00, Sala Centrului de Presa, Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate: Conferinta de Presa ARTS
15.30-16.30, Sala de tviarmura. Patronatul Societatilor din Constructii: Cerintele pentru prodtt catorii de materiale, echiparnerrte, subansamble de construcd perift certificarea conformitatii, produselor, conform normelor CE.
joi, 23 martie
10.00-12.00, Sala Brancusi, SIEAR: Prezentarea Societatii de Instalatii Electrice si Automatizari din Romania (SIEAR), prof. dr. ing. Constantin lonescu (UTCB)
Protectia la scurgeri de gaze, prof. dr. ing. Virgil Ciubotaru (UTCB)
Sisteme de detectare si alarmare la incendii in cladiri, conf. dr. ing. Daniel Popescu (UTCB)
Modalitati de testare a sistemelor de alarmare la incendii, drd. ing. Florea Grigore (Centrul National pentru Securitate la Incendii si Protectie Civila)
Aspecte privind securitatea la incendii in UE, cpt. drd. ing. Ionut Homeag (Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta)
Reglementari tehnice in realizarea si exploatarea instala,tiilor de incendiu, cpt. lect. drd. ing. Gigel Stoica (Facultatea de Pompieri)
Evaluarea calitatii aerului cu nasul electronic, conf. dr. ing. Sorin Cociorva (UTCB)
E-learning la Facultatea de Jnstalatii – probleme de securitate, prof. dr. ng. Sorin Larionescu (UTCB)
Integrarea sistemelor de securitate in sistemul de management al cladirilor, prof. dr. ing. Constantin Ionescu (UTCB).
11.00-12.00, Sala Madgearu, Casa Sociala a Constructorilor: Realizari si proiecte ale parteneriatului social in constructii
10.00-18.00, Sala Eminescu, Technosys: Solutii de securitate perimetrala
11.00-13.00, Sala Centrului de Presa, Ruukki Romania: Calitate, distinctie, durabilitate
11.00-13.00, Sala de Marmura, ; Solaron Construct: Consolidari si protectii ale structurilor din beton
12.00-14.00, Sala Brancusi, Romano Electro: Sistem informatic de management al activitatilor firmei
14.00-18.00, Sala de Marmura, Taktfest: Traditie si performanta in producerea de consumabile pentru scule electrice
15.00-17.00, Sala Brancusi, Assa Abloy: Incuietori electro-magnetice si automatizari Abloy, siguranta si confort
15.30-17.30, Sala Sadoveanu, Lizsu Exim: Armarea dispersa a betoanelor si motoarelor cu fibrele din polipropilena Forthatech Fibre
vineri, 24 martie
10.00-12.00, Sala Centrului de Presa, Rasirom, Managementul Riscurilor de Securitate
10.00-13.00, Sala de Marmura,
Systema Romania, Incalzirea prin radiatie. Criterii de proiectare si programe de alegere echipamente Systema
10.00-14.00, Sala Brancusi, Intelsoft: Windoc Deviz – Program pentru evaluarea, ofertarea si decontarea lucrarilor in constructii si instalatii. Cost Construct – Baza de date cu norme de deviz si oferte de preturi actuale
10.30-14.30, Sala Titulescu, Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii: Festivitatea de decernare a Trofeului Calitatii ARACO
12.00-16.00, Sala Sadoveanu, Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice: Noutati in domeniul instalatiilor de incalzire si ACM
Solutii alternative de incalzire in cadrul condominiilor
Informatii utile pentru posesorii si clientii potentiali de centrale termice
13.00-15.00, Sala Centrului de Presa, Teraplast: Sistemul din PP-R pentru alimentare cu apa calda si rece
13.00-17.00, Sala Eminescu, Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate: Adunare Generala
14.00-17.00, Sala de Marmura, Frosys: Prezentare EPLAN, Software pentru proiectare electrica asistata de calculator
16.00-18.00, Sala Centrului de Presa, Julien Stile: Lansarea gamei de aparataj Status
sambata, 25 martie
10.00-13.00, Sala de Marmura, Ejot Romania: Solutii complete pentru fixarea sistemelor termoizolante Ejotherm
11.00, Sala Brancusi, Patronatul Frigului si Aerului Conditionat Simpozion tehnico-stiintific
11.00-13.00, Sala Centrului de Presa, Hornoff Trade Consult: Power Solution Fur Romanien
14.00-15.00, Sala de Marmura, Patronatul Societatilor din Constructii – Certificarea profesionala a firmelor de constructii – premisa pentru cresterea lucrarilor in constructii
Reducerea cotei TVA pentru constructia, reabilitarea si consolidarea locuintelor, o cale pentru cresterea volumului investitiilor in constructii.
(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, martie 2006)