Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

Cofraje obtinute din imbinarea lemnului cu betonul

Acest material se obtine prin amestecul cimentului Portland cu fragmente foarte mici de lemn de esenta moale, mineralizat. Amestecul de lemn-beton este turnat in matrite prin vibropresare. Astfel se obtin cofraje pierdute cu orificii care servesc la realizarea de zidarie fara punte termica. Cofrajele sunt umplute cu beton si nu vor fi indepartate dupa terminarea constructiei. Ele vor mari izolatia termica si fonica, dar si rezistenta cladirii.


Materialul este izolant impotriva umezelii, in cazul inundatiilor, apa se scurge si zidaria ramane uscata. Constructiile se realizeaza rapid, fara mortar, fier-beton, pentru cladirile cu mai putin de 4 etaje. Tencuiala, de maxim 1 cm, se aplica direct pe materialul poros, cu o priza excelenta. Tubulatura pentru apa si canalizare se integreaza in orificiile zidariei, lacasurile pentru cablaj se frezeaza in material.

Din acest material se pot obtine:
elemente de zidarie, de 50x25x30 cm, cu un necesar de beton de 98 de litri pentru 1 mp de zidarie, pentru pereti portanti, pereti de subsol in case familiale cu unul sau mai multe etaje, constructii industriale, pereti despartitori in constructii cu umiditate mare, silozuri si alte constructii agricole etc.;
buiandrugi: cofraje pierdute pentru buiandrugi care se pot folosi si la alte tipuri de pereti portanti de 25, 30, 38 cm; se pot proiecta si monta buiandrugi la goluri drepte, rotunde si in bolta;
cofraje pentru stalpi de forma rotunda sau rectangulara;
placi termoizolante de 120×50 cm, de grosimi diferite: 2,5; 4; 6; 8 sau 10 cm, simple sau multistrat, cu polistiren sau vata minerala;
elemente de umplutura pentru plansee cu grinzi: se realizeaza un planseu usor, ultraizolat.

Principii de proiectare si executie a constructiei din Fabeton

Dezvoltarea sistemului de zidarie din Fabeton a raspuns acelor cerinte ale pietei care, pe langa parametrii obisnuiti pentru un material de constructie modern, pretind eficienta si economie.


Producatorii acestuia au reusit sa conceapa un sistem care:
– Ofera cladirii o omogenitate totala, prin complexitatea elementelor din program;
– Se preteaze la realizarea eficienta si economicoasa a cladirilor mari, pe mai multe nivele, tocmai prin simplitatea sistemului;
– Spectrul este larg si complex: avand in vedere ca parametrii fizicii si statici ai cladirii sunt determinati exact, elementele structurale se pot dimensiona separat;
– Elementele sunt naturale, ecologice;
– Ofera atat proiectantului cat si constructorului o totala independenta si libertate in realizare, nu este nevoie de muncitori constructori specializati.

Constructii multietajate

Din sistemul de elemente din Fabeton se pot construi pana la 4 etaje + mansarda fara armatura de rezistenta. Se recomanda folosirea elementelor cu termoizolatie marita sau normala (FF sau FH). Distanta dintre peretii portanti trebuie sa fie intre 8-12 m, in functie de capacitatea portanta a planseului. In toate cazurile este obligatorie dimensionarea stalpilor si a structurii zidariei.

Zidaria pentru hale

Zidaria din Fabeton este capabila sa sustina o structura de acoperis (grinzi cu zabrele din metal sau lemn) cu deschidere mare. In aceste cazuri trebuie f olositi stalpisori de rezistenta (rigidizarea zidariei), care in acest caz se pot monta in samburii de beton ai zidariei. Astfel se evita puntile termice si se economiseste timp de executie.

Mansardarea ulterioara

Pentru a nu incarca foarte mult structura existenta, se recomanda elementele din gama FF (termoizolatie marita). Legatura cu constructia existenta se realizeaza prin introducerea armaturii in samburele zidariei. La anexe, legatura dintre cele doua corpuri se realizeaza cu rost de dilatare. Astfel, constructia noua poate lucra impreuna cu cea veche si nu vor aparea crapaturi.

Elemente tip si domeniile lor de utilizare

Elementele de zidarie din Fabeton sunt folosite la realizarea peretilor portanti interiori si exteriori la constructii civile, industriale, agricole etc. Modelele FBA si FBV 25/50 cat si FHA si FHV 30/50 sunt ideale pentru izolarea fonica. Prin aplicarea unei hidroizolatii pe zidaria din elemente de perete interior portant, aceasta se poate folosi la subsol. Cea mai mica marime de stalp pentru o cladire de un nivel este de 50 cm, la cele cu mai multe nivele este de 75 cm. Zidaria si legaturile intre elemente trebuie realizate conform proiectului. Completarea la zidarie nu poate fi mai mica de 25 cm. In caz contrar, se tes doua bucati intre ele, realizandu-se o continuitate la plasa de beton.

Elemente pentru subsol: elemente cu termoizolatie normala sau elemente pentru pereti interior portanti (FH si FB) de 25 si 30 cm grosime prevazute cu hidroizolatie. La elevatie se recomanda folosirea elementelor FH care impiedica formarea puntilor termice. Elemente pentru parter: elemente cu termoizolatie normala sau marita (FF sau FH) de 30 sau 25 cm grosime. Pentru mansarda se va folosi acelasi tip de element.

Pereiti de umplutura la structuri in cadru

In cazul structurilor din beton armat la peretii de inchidere, se recomanda elementele din gama FF, FH de 30/25 cm, in functie de cerintele de izolare termica impuse de proiectant. In dreptul stalpilor, se recomanda folosirea elementelor de colt, sau se pot placa stalpii. Astfel dispar puntile termice.

Elemente pentru perete Elementele se folosesc la realizarea peretilor despartitori, la compartimentarea interioara a cladirilor, mascarea unor instalatii, la peretii mansardelor cand acestia se realizeaza in mai multe straturi. Se zideste clasic, elementele se imbina cu nut si feder, iar la fiecare al doilea rand se monteaza in nut o bara de otel de 2,2 mm diametru, care la capat este fixata in peretele portant. Acest tip de perete despartitor se poate folosi si cand peretele potant este din alt material.

Elemente de buiandrugi: se folosesc ca si cofraje pierdute pentru buiandrugi drepti sau in bolta la pereti portanti.

a) Elemente de cofraj pentru buiandrugi drepti
Elementele se pot monta liniar daca deschiderea este mare, dar trebuie fixate cu mustati de otel sau de plastic in samburii de beton armat (mustatile se fixeaza inainte de armarea si turnarea betonului in buiandrug). Necesita sprijinire pana la intarirea betonului in buiandrug. In cofrag se monteaza armatura proiectata, lungimea de rezemare a buiandrugilor este de minim 10 cm de o parte si de alta a golului. Partea inferioara a cofrajului care se reazema pe peretele portant se gaureste inainte de montare pentru a obtine continuitate la samburii de beton.

b) Elemente de cofraj pentru buiandrugi in bolta
Elementele pentru buiandrugi in bolta se fabrica la comanda, ca unicate. Se folosesc si se monteaza ca si cei drepti. Armatura se calculeaza de catre proiectanti in functie de incarcari. Daca deschiderea golului este mai mare de 1 m, necesita sprijinire pana la intarirea betonului.

c) Elemente de cofraj pentru buiandrugi cu loc pentru jaluzele
Buiandrugul este unul omogen, astfel ca asigura izolatia termica a peretelui pe care si langa care a fost montat. Din punct de vedere static este autoportant cu doua puncte de sprijin, dar pe el nu poate fi rezemat planseul. Locul pe care se reazema planseul deasupra deschiderii geamului trebuie intarit suplimentar la buiandrug.

Elemente de cofraj pentru stalpi si coloane Se folosesc ca si cofraje pierdute pentru realizarea stalpilor de rezistenta termoizolati cu grosimea de 30 si 38 cm. Elementele de cofraj se monteaza cate 2-3 bucati pe armatura stalpului, dupa care se betoneaza; elementele se fixeaza intre ele cu sapa.

Elemente de centura Se folosesc ca si cofraje pierdute termoizolate pentru diferite tipuri de plansee. Lungimea elementelor este de 120 cm latime; in functie de latimea planseului de 20, 25, 30, 35 cm. Grosimea placilor este de 6 cm din care 4 cm este polistiren si 2 cm Fabeton. La montare se folosesc sipci de aliniere care se fixeaza cu carlige de plastic in centuri.

Punerea in opera

Manipulare: Elementele din Fabeton sunt relativ usoare, fata de marimea lor, de aceea transportul si depozitarea lor este economica si simpla. Ele sunt paletizate 150 x 100 cm, la o inaltime de 2,1 m, trase in folie si fixate cu banda adeziva. O astfel de paleta are greutatea de 1 tona, se poate incarca usor in mijloace de transport. Elementele sunt rezistente la intemperii, astfel ca pot fi depozitate in aer liber. Ele sunt rezistente la manipulare si nu se deterioreaza usor. Se recomanda depozitarea pe sortimente, la locul de punere in opera, pentru a usura montajul.

Elementele din lemn-beton sunt executate foarte exact si se imbina prin nut si feder, de aceea primul rand de zidarie trebuie executat foarte corect.

Rand de inceput in plan orizontal (la baza sau dupa planseu): Se zideste pe o suprafata plana. Daca pardoseala prezinta denivelari (diferenta de nivel max. 0.5 cm), sub ziduri se toarna o sapa de egalizare cu dozaj marit de ciment. De asemenea, se traseaza axele peretilor, golurile, intersectiile de ziduri.

Zidirea: In continuare, elementele se imbina fara folosirea mortarului de legatura, deoarece acesta ar crea o punte termica in perete. Atentie la montarea elementelor cu termoizolatie suplimentara! Acestea sunt asimetrice si trebuie montate cu partea ingrosata spre exterior. La intersectii si la capat de perete se folosesc elementele speciale de intersectie si de capat. Daca suprafata blocurilor de zidit nu este perfect plana, se folosesc pene subtiri din lemn, care dupa intarirea betonului se scot si se refolosesc. In cazul in care dimensiunile peretelui nu permit folosirea unui modul intreg, elementele se taie cu un flex sau cu un fierastrau cu dinti mari, la dimensiunea dorita.

Armarea: o cladire cu 4 etaje + mansarda nu necesita armare de rezistenta, dar, pentru realizarea corecta a catorva intersectii, se recomanda, totusi, folosirea armaturii. La parapetii geamurilor se folosesc 2 bare de D = 8 mm, care se monteaza in bordurile elementelor la partea superioara a parapetului orizontal, si care se prelungeste in perete de o parte si de alta a parapetului cu cate 50 cm. De asemenea, la intersectii intre doi pereti portanti la fiecare al treilea rand se introduce armatura suplimentara (constructiv).

Peretii mansardei trebuie intariti cu stalpisori care sunt legati de planseu (armatura lor). Daca stalpisorii sunt in caramida de 25 cm, se betoneaza in samburii zidariei, si astfel se evita formarea puntilor termice. La faza de zidire se monteaza si se betoneaza in structura elementele din otel de care se prind ulterior geamurile si usile.

Betonarea: Dupa zidirea a 2-3 randuri de elemente, in golurile dintre ele se toarna un beton fluid cu o compozitie slaba de ciment, C 8/10 – daca este vorba de cladiri cu patru etaje. In cazul constructiilor de maximum 2 etaje se poate folosi beton C6/7,5. Turnarea se poate realiza cu galeata, cu pompa in cazul cladirilor mari. Pana la intarirea betonului e interzisa incarcarea peretilor, deoarece peretele devine rezistent numai in momentul legarii cu planseul, sau cand planseul se reazema pe el. La ultimul rand de zidarie se betoneaza cu 8 cm mai jos decat partea superioara a blocurilor de zidarie, obtinandu-se astfel rostul de lucru separat de rostul zidariei. Tot asa se procedeaza si la centuri, pentru asigurarea conlucrarii zidariei cu centura si planseul. In cazul in care se intrerupe zidirea o perioada indelungata, in samburele de beton din ultimul rand de zidarie se monteaza ace de 30 cm la fiecare metru liniar astfel, obtinandu-se continuitatea peretelui.

Vibrarea betonului de umplutura: In general, este suficienta vibrarea betonului prin ciocanirea laterala a blocurilor cu un ciocan de cauciuc. In unele cazuri se folosesc si vibratoare subtiri, trebuie insa avut grija la vibrare, ca aceasta sa nu fie prea puternica, incat sa miste elementele zidite.

Construirea coloanelor: Din blocurile de Fabeton, mai ales din elementele de colt, se pot construi si coloane. In cazul unui singur nivel, lungimea minima a elementului de cabana este de 50 cm, iar in cazul cladirilor cu mai multe etaje lungimea minima este de 75 de cm, fara armare. In cazul in care se folosesc elementele de cofraj circulare sau dreptunghiulare, ele se monteaza pe armatura proiectata, cate 2-3 bucati si se toarna marca betonului rezultat din calcul.

Buiandrugi portanti: Cofrajele pierdute termoizolatoare pentru buiandrugi se fabrica in forma de U sau se pot construi din placi termoizolatoare. In ambele cazuri se pot folosi la pereti autoportanti.

Centuri: Elementele de centura din Fabeton se folosesc ca si cofraje perimetrale termoizolante la plansee. Ele se monteaza perimetral dupa ce au fost montate elementele care compun planseul.

Se pot obtine din placile izolatoare taiate la locul de montaj la inaltimea planseului sau comandate de la furnizor gata taiate la dimensiuni. Se fixeaza cu ajutorul unor sipci sau scanduri de aliniere care se leaga de planseu astfel ca in timpul turnarii betonului sa nu se miste. De armatura centurii se leaga cu sarma de legatura D= 2,2 mm, 3 buc./ml.

Pereti la mansarda: Pentru a prelua fortele orizontale din perete, se monteaza stalpisori de beton armat care se leaga si de planseu. Daca proiectantul pastreaza pasul zidariei, stalpisorii se pot turna in golurile blocurilor de zidarie astfel obtinand un perete fara punte termica.

Pereti despartitori: Panourile de pereti despartitori se monteaza pe o suprafata rezistenta (pardoseala), se imbina intre ele prin nutul si federul prevazute pe orizontala a elementelor. La primul rand se taie jos nutul si federul si se fixeaza panourile intr-un pat de mortar de ciment. In continuare, se monteaza urmatoarele randuri de panouri folosind in nuturi mortar de ciment. Legatura dintre peretele despartitor si peretele de rezistenta se realizeaza prin niste agrafe de otel, de asemenea armatura pentru rigidizarea peretilor despartitori (D = 2,2 mm la fiecare al doilea rand) se leaga de samburii de beton ai zidariei portante.

Elementele din Fabeton sunt rezistente la intemperii, dar se protejeaza impotriva actiunii apei freatice, dupa ce sunt puse in opera. Elementele sunt rezistente la dizolvantii folositi in constructii, de aceea se poate folosi orice metoda cunoscuta de hidroizolatie pentru protejarea lor.

Datorita suprafetei aspre, elementele sunt un suport ideal pentru tencuiala. Se poate folosi atat mortarul preparat in statii, cat si cel preparat la fata locului. Elementele nu sunt absorbante de apa, ca urmare, tencuiala care se obtine va avea o rezistenta ideala si fara fisuri (apa se evapora mai lent). Se poate aplica orice tip de tencuiala, tencuiala in 3 straturi, tencuieli speciale cu materiale preparate la fata locului sau produse in fabrici (tencuieli uscate).

Dupa ce sunt tencuite, suprafetele se pot zugravi cu orice tip de zugraveala, fiind posibila si zugravirea direct pe elemente, fara tencuiala. Ca finisaj la interior se poate folosi gips cartonul si faianta. La placarea peretilor cu gips carton, nu este necesara tencuirea, placile se pot monta direct pe perete cu adeziv si suruburi. In cazul fantei, este recomandata aplicarea unui strat de tencuiala, pentru un consum cat mai mic de adeziv.


(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, aprilie 2006)

evadare.ro
April 1st, 2008
Mai multe despre: Articole Publicate
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact