Betonul este un material benign din punctul de vedere al sanatatii, dar exista cateva probleme asociate cu el. E important sa stim mai intai din ce este facut. Principalele ingrediente sunt cimentul, agregatul si apa, dar poate contine si alte adaosuri. Efectele negative au fost asociate in general cu cimentul sau cu adaosurile, dar, recent, a fost implicat si agregatul. Agregatul folosit in beton poate fi pietris, piatra sparta sau roca vulcanica sparta, perlit, reziduuri industriale. Principala grija este ca agregatul ar putea elibera radon in atmosfera de pilda, in cazul locuintelor cu grinzi din beton. Radonul e un gaz inert obisnuit radioactiv emanat de sol si de roci. Radonul poate fi detectat oriunde, dar devine o problema abia cand atinge cantitati ridicate in spatii inchise. Persoanele care locuiesc in case cu un nivel ridicat al cantitatii de radon au un risc sporit de a suferi de cancer pulmonar.
Unele roci, printre care granitul si marna, pot contine radon. Au existat si cazuri rare de folosire a agregatului provenit din minele de fosfat sau de uraniu. Atingerea betonului ud poate sa afecteze pielea din cauza cimentului, conducand la uscarea si craparea epidermei prin absorbtia uleiurilor protective si prin astuparea porilor. In cazuri extreme, se pot produce arsuri ale pielii, intrucat cimentul contine hidroxid de calciu, o componenta caustica foarte corosiva, cu efecte deranjante. De pilda, unui muncitor care turna o fundatie i-a intrat beton ud in cizmele de cauciuc, cauzandu-i arsuri la nivelul gleznelor, dupa numai 45 de minute. Desi a folosit inclusiv o crema, dupa acest interval a trebuit sa se adreseze medicilor care au constatat, a doua zi, o arsura de gradul 3, adica o distrugere a tesuturilor profunde. Tratamentul muncitorului a necesitat o spitalizare de 13 zile.
Au fost inregistrate si cazuri de arsuri cu ciment care au necesitat pana la doua luni de spitalizare si grefe de piele. Din fericire, acestea sunt cazuri rare, dar care ne avertizeaza asupra necesitatii hainelor de protectie, cizmelor si manusilor. Agregatul se foloseste pentru a-i da betonului diferite proprietati, precum un timp mai lung sau mai scurt de punere in opera. Una dintre cele mai comune ingrediente este adaosul tensioactiv care antreneaza aerul, adaugat pentru a spori rezistenta la inghet-dezghet. Aceste materiale se adauga in cantitati extrem de mici si nu implica riscuri mari pentru sanatate. Au fost semnalate unele probleme minore, precum sesizarea unui miros deranjant al betonului proaspat, doar de catre persoanele cu hipersenzitivitate la substante chimice sintetice.
(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, august 2005)