Cautarea unei solutii pentru reducerea costurilor cu manopera pentru ridicarea unei constructii, precum si constientizarea importantei eficientizarii energetice a locuintei au adus in atentie tehnologia cofrajelor termoizolante. Peretii de beton, de tip monolit, astfel rezultati au atat un rol structural, cat si unul temoizolant.
Tehnologia este promovata pentru constructia de locuinte, dar poate fi folosita si pentru constructii de anvergura, ori pentru pereti despartitori cu performante de alt ordin decat deja clasicii pereti din rigips.
Cofrajul consta din doua panouri de polistiren expandat, unite cu bride de plastic dur, incastrate. Termoizolatia asigurata este de 0,27 W/mpK, ceea ce inseamna reducerea costurilor cu incalzirea. Sunt eliminate si problemele ulterioare neplacute, generate de aparitia infiltratiilor si a condensului.
Polistirenul expandat, produs la o densitate de 25 kg/mc, are un agent incorporat ignifugat cu efect intarziat. Prin turnarea betonului, se obtine un perete monolitic de beton, gros de 15-20 cm, cu o rezistenta la foc de 90 de minute si o izolatie fonica de 50 db.
Bridele de plastic dur incastrate, pozitionate pe axa cofrajului, la 152 mm una de alta, au 7 deschideri ce sprijin pentru armatura, din care trei pot sa primeasca bare orizontale cu diametru de 16 mm.
Aceasta caracteristica elimina necesitatea de a lega armatura orizontala. Fiecare brida are o placa terminala stanga-dreapta, tip talpa, unde realizam fixarea finisajelor interioare sau exterioare, care rezista la o forta de apasare de pana la 90 de kilograme.
Blocul de colt cu unghi de 90, are un lacas in care poate fi introdus un tub patrat de plastic, lemn sau metal in scopul de a fixa mecanic finisajele.
Cofrajele au in varf, la baza si la marginea terminala un sistem de inchidere pentru a asigura continuitatea peretilor, pentru a preveni miscarea cofrajelor in timpul turnarii betonului si scurgerea betonului.
Cum se construieste
Fundatiile unei cladiri din cofraje modulare sunt de tip clasic: tip talpa, continue sau radier general. Din acestea se vor scoate mustati pentru peretii de beton armat. Diferenta de nivel a fundatiei nu trebuie sa fie mai mare de 6 mm. Pe latime, fierul de jontare se plaseaza la circa 10 cm unul de celalalt.
Daca inaltimea din proiect a peretelui nu poate fi impartita in mod egal la inaltimea tipului de cofraj folosit, un rand de cofraje va trebui taiat, avandu-se in vedere pastrarea intregi a bridelor.
Imbinarea verticala a tuturor zidurilor trebuie sa aiba un decalaj de minim 30 de cm. Baza peretelui se lipeste de fundatie cu spuma potiuretanica, dupa ce a fost ridicat si verificat.
Dupa ce au fost asezate doua randuri, se scot cofrajele de pe spatiile destinate usilor si ferestrelor. Cofrajul se taie cu 1 cm mai mult decat este deschiderea. La cofrajele de ferestre mai late de 1 m este necesar sa se lase in partea de jos un gol central prin care se va turna betonul, altfel vor sparea denivelari ale betonului. Pentru a elimina puntea termica intre cofrajul din lemn, folosit la ferestre si usi, si golul cofrajului din polistiren, se plaseaza polistiren cu grosimea de 2 cm. La fiecare colt va fi plasata o sfoara de aliniere. Tevile pentru utilitati (ape, curent, canalizare, aerisiri) trebuie si ele izolate.
Toate colturile drepte, in T sau in cruce, se vor ranforsa cu cofraj de lemn adecvat, gen coltar. La coltarii pentru unghiuri drepte se foloseste o ancora cu saibe mari.
Armatura orizontala se aliniaza in nisele bridelor de plastic. Pentru obtinerea continuitatii armaturii orizontale, unde va fi nevoie, se vor aseza cate doua bare suprapuse (jontare). Dupa turnarea fundatiilor, se vor amplasa cilindri de plastic in mustati. Acesti cilindri au rolul de a retine barele verticale in timpul turnarii betonului. Armarea verticala trebuie sa fie continua pe inaltimea nivelului.
Armarea prin interiorul elementelor ofera o rezistenta seismica mare. Zidurile vor fi sprijinite de stalpi metalici, plasati la o distanta maxima de 180 de cm unul de altul. Pe zonele de colturi, ferestre si usi, stalpii se vor plasa la circa 30 de cm de aceste elemente. Fixarea stalpului se realizeaza cu bride metalice. Stalpii vor fi montati numai in interiorul constructiei.
Turnarea betonului se face dinspre colturi, spre centrul zidului. In tipul turnarii, se foloseste un vibrator de 2,5 cm intre bride, pana la baza fiecarui rand. Pentru a evita ruperea cofrajului, este recomandat ca turnarea sa se faca in secvente de cate un metru pe ora. Turnarea betonului se va executa pe intreg perimetrul constructiei, cat mai uniform, in straturi succesive de circa 1 m. Intre turnari nu se vor face pauze mai mari de 30 de minute.
Prin aceasta tehnologie se economisesc aproximativ 3.600 de euro la fiecare 100 mp de zid exterior construit. Costurile cele mai mari sunt generate de pretul cofrajelor (mai mult de jumatate din pretul unui metru patrat de zid) si de cel al betonului; la acestea se adauga cheltuielile cu: spuma poliuretanica, manopera, cofrajele din lemn pentru usi si ferestre. In schimb, nu mai este nevoie de stalpi din beton, centuri si buiandrugi.
(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, martie 2006)