Symantec a anuntat concluziile unui studiu desfasurat in luna iulie 2006, conform caruia reducerile de performanta ale aplicatiilor de afaceri afecteaza productivitatea afacerii, loialitatea clientului si moralul angajatilor. Printre efectele comune ale reducerilor de performanta ale aplicatiilor de afaceri se numara un raspuns lent la comenzile utilizatorilor, mari intarzieri in tranzactiile sau procesele de afaceri, precum si incarcarea lenta a paginilor web. Pentru numeroase organizatii, aplicatiile de afaceri pe suport web au devenit esentiale pentru operatiile zilnice cu angajatii, clientii si partenerii de afaceri.
Aceste aplicatii le cuprind pe cele folosite la rularea unor procese de afaceri critice, precum sistemele financiare si de contabilitate, de resurse umane si de management al inventarului. Pentru consumatori, aceste aplicatii de afaceri reprezinta infrastructurile elementare folosite la automatizarea tranzactiilor online, precum cele din domeniul bancar, comercial si turistic. „Intarzierile de performanta ale aplicatiilor nu sunt doar costisitoare, dar pot eroda active nepretuite ale afacerii, precum satisfactia clientului si loialitatea fata de marca,” a afirmat Henri Isenberg, vicepresedinte Symantec Corp.
„Clientii au asteptari ridicate fata de aplicatiile lor de afaceri si se asteapta ca acestea sa se comporte intr-o maniera rapida si consecventa. Aceste concluzii accentueaza nevoia unor solutii proactive de management al performantei, precum Symantec i3, care sesizeaza punctele de strangulare, imbunatatesc performanta aplicatiei si determina cresterea eficientei afacerii.” Studiul arata ca personalul IT isi aloca 24% din timp rezolvand probleme legate de incetinirea vitezei aplicatiilor. In mediile complexe de aplicatii de afaceri, intarzierile pot fi provocate de modificari sau de actualizari necesare pentru a tine pasul cu cererile utilizatorului final. De asemenea, profesionistii IT chestionati cu prilejul studiului au recunoscut ca performantele si disponibilitatea acestor aplicatii afecteaza direct experienta clientului.
Dintre managerii IT chestionati, 76% au recunoscut ca intarzierile persistente afecteaza loialitatea clientului fata de organizatiile lor. Scaderile de performanta ale aplicatiilor de afaceri afecteaza productivitatea si moralul salariatilor. Dintre utilizatorii de afaceri interogati, 86% au afirmat ca intarzierile repetate sunt de natura sa le afecteze moralul. De asemenea, 93% dintre repondenti au retinut ca problemele de performanta le afecteaza productivitatea.
Intarzierile, cel mai mare dusman al comertului electronic
Consumatorii chestionati arata ca intarzierile persistente afecteaza loialitatea clientului. Dintre cei 200 de consumatori chestionati, 93% au afirmat ca s-au angajat in cumparaturi online. Dintre cei angajati in cumparaturi online, 86% au aratat ca intarzierile frecvente in tranzactii precum cumparaturi, calatorii si de tip bancar le afecteaza loialitatea cu furnizorul de servicii. De asemenea, dintre cei interogati, 18% au aratat ca o performanta online redusa i-ar determina sa foloseasca o firma concurenta sau sa abandoneze complet tranzactia. Printre participantii la studiul realizat de Applied Research, la cererea Symantec, se numara 200 de manageri IT, 200 de utilizatori finali din cadrul organizatiilor Global 1000 si 200 de consumatori din America de Nord. Symantec recomanda firmelor sa utilizeze o abordare proactiva, de tip end-to-end, a managementului performantei aplicatiilor, care permite activarea si corectarea problemelor inainte ca acestea sa afecteze experienta utilizatorului aplicatiei. Symantec i3 furnizeaza organizatiilor instrumente cuprinzatoare de management al performantei, care permit managerilor de IT sa urmareasca, sa monitorizeze si sa diagnosticheze in mod proactiv reducerile de performanta pe intreaga cale de tranzactie a aplicatiei. O componenta cheie pentru a abilita organizatiile sa-si mentina infrastructura in functiune fara a sacrifica accesul la informatiile critice, i3 asigura disponibilitatea aplicatiilor de misiune critica si contribuie la gestionarea costurilor si a complexitatii tot mai mari pe niveluri multiple ale arhitecturii IT.
(articol publicat in revista LAPTOP, septembrie 2006)