Mai multe posibilitati de colaborare si comunicare
Adobe Systems a pregatit noua generatie a popularului program Adobe Acrobat care furnizeaza personalului din domeniul IT instrumente inovatoare pentru comunicare si colaborare dincolo de granitele dintre diverse sisteme de operare, aplicatiilor si firewall-uri. Cu Acrobat 8, profesionistii din domeniu pot utiliza mai eficient informatiile bogate, de mare valoare din formularele si documentele PDF, precum si directiona activitatea spre punctul final folosind programul omniprezent si gratuit Adobe Reader. Bazanduse pe traditia de peste un deceniu a companiei Adobe in domeniul documentelor digitale, Acrobat 8 scoate la iveala un set cu adevarat cuprinzator de caracteristici pentru lucrul cu documentele PDF, in cadrul unei experiente moderne si elegante a utilizatorului.
Acrobat are acum o noua interfata, fara meniuri ascunse care trebuie cautate de utilizatorii incepatori. Toate informatiile sunt grupate in doua bare de comenzi, una verticala, in partea din stanga a ecranului si alta orizontala, in partea superioara. Realizarea de documente noi a devenit si mai simpla, de pilda pot fi alese doar anumite pagini din doua fisiere PDF care sunt aranjate prin drag & drop in ordinea dorita. Versiunea are suport pentru Outlook si Lotus Notes pentru arhivarea mailurilor, ceea ce asigura o cautare mai simpla si documente mai simple pe care le poate citi oricine fara teama ca fisierele vor fi corupte.
Una dintre componentele pachetului, Adobe PDF Maker este acum cu 70% mai rapid, dupa spusele producatorilor sai. Acesta a fost integrat in Windows, deci acum poti crea un fisier PDF dintr-unul Excel, sa spunem, din Explorer, cu ajutorul comenzii rapide adaugate functiilor mouse dreapta. Fisiere de tip Excel sau PowerPoint pot fi previzualizate fara a mai deschide respectivele aplicatii. Ba mai mult, pot fi vizualizate chiar si fisiere produse de programe (de exemplu Auto- CAD) neinstalate pe calculator. De asemenea, fisiere de diverse tipuri pot fi incluse intr-un nou document PDF printr-un simplu click, iar optiunile legate de compresia acestui nou fisier sunt si ele la indemana, chiar in panoul principal.
Un alt accent este pus pe ideea de colaborare. Noua generatie de documente ii ajuta foarte mult pe cei care lucreaza in echipa. Un PDF poate fi comentat de mai multi membri ai unei echipe sau poate aduna date de la alte persoane, informatii ce pot fi folosite fie in Acrobat fie in alte programe.
Dreamweaver primeste idei noi din Romania
Interesul pentru Romania al celor de la Adobe nu este nou. In urma cu doua luni a fost incheiata achizitia companiei InterAKT, o furnizoare de solutii software pentru web publishing, web development si e-commerce. Printre realizarile InterAKT se numara aplicatii de gestiunea continutului, intranet, dar si extensii ale unor programe ca Dreamweaver si Flex, ambele aflate in prezent in portofoliul Adobe. Dreamweaver este cel mai popular program de creare, dezvoltare si intretinere a paginilor web in randul profesionistilor web designului.
Potrivit lui Digby Horner, prim-vicepresedinte al Adobe Engineering Technologies Group, „InterAKT detine toate ingredientele strategice pentru a intari prezenta si accesul Adobe pe piata Est Europeana si completeaza fericit talentata echipa tehnica din centrele de Cercetare & Dezvoltare existente in America de Nord, Asia si Europa de Vest”.
Cel mai popular produs al InterAKT este Kollection, o extensie avansata a lui Dreamweaver pentru dezvoltarea de pagini web, portaluri, blog-uri, galerii de imagini, site-uri de comert electronic, CMS, CRM si alte solutii web complexe, accesibile si celor fara cunostinte de programare.
(articol publicat in revista LAPTOP, octombrie 2006)