Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

Acoperisuri din tigla

Acoperisul este o parte esentiala a oricarei locuinte, putand fi realizat in mai multe variante culori si stiluri limitate doar de imaginatia proiectantului. Acoperisul este cel care determina estetica de ansamblu a intregii case dar are mai intai de toate rolul functional de a proteja de intemperii naturale, ploi, ninsori, grindina, radiatii ultraviolete, forte eoliene, agresiuni antropice cum ar fi incendiile. Ca si in cazul peretilor, conteaza foarte mult indicele de transfer termic, felul cum mentine acoperisul temperatura fara a genera condensul si umezeala. Din cauza infiltratiilor si a acumularilor de apa si zapada se pot produce incarcari neuniforme temporare care pericliteaza rezistenta in timp a casei.


Caracteristicile cele mai importante ale acoperisului sunt rezistenta, izolarea termica si fonica, absorbtia, importanta mai ales pentru ciclurile inghet-dezghet. Nu sunt de neglijat nici costurile si eforturile implicate de montarea si intretinerea in timp a acoperisului, unele tipuri necesitand vopsire, curatare, impregnare.

Un acoperis rece este un acoperis cu invelitoarea subventilata. Aceasta poate fi ventilata pe mai multe nivele (de exemplu in cazul mansardarii acoperisului, subventilatia se face la nivelul sipcilor longitudinale, in spatiul de ventilatie creat de acestea) sau pe intregul acoperis (in cazul acoperisurilor nemansardate). Un acoperis rece poate fi realizat in mai multe variante: intr-o singura apa, in doua ape, in doua ape tesit, in patru ape, cu rupere de panta, piramida, con sau semirotund.

Tigla este, alaturi de tabla, lemn si carton, o invelitoare traditionala in Romania pentru acoperisurile in panta. De altfel, tigla ceramica este atestata scum 2.800 de ani si are o raspandire apreciabila, multumita duratei mari de viata care se poate prelungi pana la un secol. Tiglele ceramice respecta aspectul traditional al caselor romanesti dar necesita o montare atenta.

Tiglele ceramice sunt ignifuge, rezista la caldura si ger, la socuri, baze si umezeala. Desi pe ele se pot aplica lacuri, au de cele mai multe ori culori naturale foarte placute.

Tigla din argila este, de asemenea un material traditional usor, dar are ceva mai multe dezavantaje, printre care durata limitata de viata determinata de absorbtia apei care sfarama, in timp argila, si paleta coloristica restransa.

Tigla din beton
Multumita capacitatii reduse de absorbtie a apei, tigla din beton are o durata de viata mai mare decat tigla din argila. In compozitie intra nisip de cuart spalat si sortat, ciment si pigmenti anorganici. Avantajele oferite de acest sistem sunt soliditatea, durabilitatea, izolarea termica foarte buna. Sistemul este unul neinflamabil care nu produce igrasie.

Tiglele prevazute cu caneluri si crestaturi permit o imbinare intr-un timp mai scurt. Liniile de productie actuale permit automatizarea si controlul calitatii produselor. Producatorii ofera garantii de circa 30 de ani pentru acest produs care are o durata de viata ce depaseste o suta de ani. Au o greutate mai mare decat tiglele din argila sau ceramice.
Producatorul craiovean Elpreco a lansat o campanie publicitara provocatoare la adresa competitorilor, anuntand un pret total al sistemului cu 25% mai ieftin decat celelalte oferte existente pe piata. Tiglele oferite de Elpreco sunt realizate din beton colorat in masa prin adaos de oxizi minerali si sunt vopsite in doua straturi cu vopsea pe baza de silicati. Tiglele sunt realizate prin tehnologia suedeza de inalta performanta ABECE, tehnologie testata si consacrata o lunga perioada de timp in constructia de locuinte din Europa. Tiglele sunt usor adaptabile functional si estetic la diverse solutii arhitectonice. Ele servesc armonizarii modernului cu traditia, a elegantei clasice cu standardele contemporane de confort. Se obtine aspectul riguros si cromatica uniforma pentru acoperisurile cladirilor, in gama coloristica dorita.

Este recomandabila folosirea unui sistem complet, care are incluse toate elementele componente. In acest mod acoperisul poate fi aerisit, se poate asigura accesul pe acoperis in siguranta, sunt prevenite alunecarile de zapada.
Coama asigura o terminatie functionala pantelor acoperisului.
Strapungerile permit insertia sau fixarea unor elemente necesare cum sunt cablurile, antenele. Prin aceste elemente se asigura ventilatia anumitor incaperi si eliminarea aburilor fara interventii inestetice in acoperis.
Elementele de fixare asigura prinderea tiglei de suport, un detaliu vital mai ales in zonele unde conditiile climatice sunt vitrege si forta vantului sau fenomene meteorologice extreme pot conduce la smulgerea intregului suport sau a unor parti.
Doliile asigura canalizarea apei rezultate in urma topirii zapezii catre jgheaburi si burlane.
Jgheaburile si burlanele sunt sisteme de scurgere a apei indispensabile care pot avea si un rol estetic. Imbinarea se poate face prin sudura sau fara, in functie de sistem.
Racordarile la calcan si la cosul de fum fac legatura intre acoperis si aceste elemente sau legatura cu un perete invecinat.

Aerisirea previne formarea condensului. In lipsa ventilatiei, mucegaiul si ciupercile pot ataca si structura de sustinere din lemn. Un sistem corect de ventilatie asigura si protectie in calea daunatorilor externi. O idee tot mai populara si in Romania pentru valorificarea podurilor este mansardarea. Mansarda poate fi amenajata fara pereti despartitori si prin marirea pantei acoperisului, in acest mod valorificandu-se la maxim spatiul. Rolul estetic al mansardei este unul deosebit. In plus, privelistea larga oferita este chiar mai generoasa decat la ferestrele obisnuite, care sunt pozitionate mai sus. Proprietarul unei mansarde se poate bucura si de lumina naturala din belsug, fapt ce ii permite cresterea unor plante decorative in acest spatiu. Mai multe ferestre dispuse dupa un model pe acoperis pot crea foarte interesante jocuri de lumina. Marimea ferestrei trebuie sa fie direct proportionala cu micsorarea pantei acoperisului.

Tigla metalica
Tigla metalica imita perfect forma si aspectul tiglei ceramice, gratie sistemului de profilare a tablei. Marele avantaj al tiglei metalice este ca e de zece ori mai rezistenta decat o tigla ceramica. Datorita greutatii reduse a tablei (5kg/mp) tot sistemul poate fi montat pe o structura mai putin solida. Montarea se face mai usor decat la celelalte tipuri de tigla intrucat acest tip de acoperis e practic produs in fabrica, in panouri mari etanse, cu lungimi intre 0,5 si 8 metri, si grosimi intre 0,45 si 0,6 mm.

Montarea se face cu ajutorul suruburilor cu saibe de neopren care etanseizeaza. Tiglele metalice sunt prevazute cu un canal care dreneaza apa impinsa dedesupt de vent. In cazul in care se doreste renovarea unui acoperis deteriorat, nu este nevoie sa fie demontat in intregime cel precedent. In special constructiile vechi cu o structura de rezistenta fragilizata se preteaza la un astfel de acoperis care nu are o incarcare mare. Tiglele metalice se fabrica din otel galvanizat la cald, cu protectie multistrat pe ambele fete din poliester, poliester mat, pural si PVDF.

Tiglele metalice pot avea suprafata mata sau lucioasa, forma eficienta pentru caderile abundente de zapada. Varianta cea mai raspandita pentru suprafetele lucioase este poliesterul lucios PE, aplicat intr-un strat de 25 de microni. O varianta mai noua este stratul de poliester de 50 de microni, HBPE (High-built polyester), strat care ofera un grad sporit de protectie impotriva zgarieturilor si ruginei, precum si un plus de stralucire. Poliesterul mat, aplicat in strat de 30 de microni, imita foarte bine textura traditionala a ceramicii.

Tiglele solare

Tiglele solare sunt module fotovoltaice care pot fi integrate oricarui tip de acoperis de cladire. Din punct de vedere electric, fiecare "tigla" este grupata, prin intermediul unor legaturi de tip priza, in module cu puteri unitare mai mari. Energia electrica furnizata de aceste module solare este, in principal, utilizata pentru uzul propriu, surplusul putand fi injectat in reteaua locala de distributie a energiei electrice.

Astazi exista mai multi furnizori de astfel de tigle solare, oferta acestora raspunzand, in cele mai multe dintre cazuri, nevoii de integrare estetica a instalatiilor fotovoltaice in acoperisurile unor cladiri al caror aspect exterior nu poate fi, sub nici o forma, modificat.

Pana in prezent, tiglele solare au fost utilizate mai putin ca instalatii fotovoltaice conventionale, deoarece relatia pret-performanta pe unitatea de suprafata nu este convenabila fata de o montare directa a modulelor solare. Dat fiind faptul ca celulele solare reactioneaza la incalzire, antrenand o reducere nedorita a performantei, este necesara racirea acestora la partea inferioara. Pe moment, utilizarea tiglelor solare se justifica exclusiv din motive legate de estetica arhitectonica, cheltuielile legate de investitii nefiind, in acest caz, primordiale, cum este cazul constructiilor reprezentative, cladirilor memoriale etc.

Tiglele sunt prevazute cu niste orificii laterale care folosesc la fixarea modulelor fotovoltaice, optional putandu-se renunta la instalatia fotovoltaica. Legatura pe sarparpanta
in functie de inclinatia acoperisului se face prin sisteme de imbinare tip clema elastica, fara pericol de patrundere a apei sau a zapezii.

Fatadele solare pot fi obtinute prin valorificarea tuturor elementelor exterioare de cladire orientate spre sud, est, dar si spre vest. Acestea pot fi dotate cu module fotovoltaice colectoare de incalzire, colectoare de aer, colectoare fagure de aerisire cu izolatie termica transparenta in aceste conditii, energia solara obtinuta prin valorificarea acoperisului si a peretilor exteriori poate fi folosita pentru obtinerea energiei, cladirea transformandu-se din consumator in producator energie.

(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, octombrie 2005)

evadare.ro
March 29th, 2008
Mai multe despre: Articole Publicate
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact