evadare.ro

50 de milioane de euro, costul anual al exodului de creiere din Romania

In cadrul unei conferinte de presa prilejuita de cea de-a VII-a Conferinta Nationala a Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS), ministrul educatiei si cercetarii, Mircea Miclea, a apreciat la circa 50-60 de milioane de euro factura pe care indirect o plateste Romania ca urmare a emigrarii absolventilor de studii superioare. Suma reprezinta o estimare a investitiilor facute de contribuabilii romani in pregatirea cercetatorilor, dar pierderea poate fi usor multiplicata daca ne gandim la beneficiile pe care acestia le-ar fi putut educe societatii.


Deja la cote inalte, migratia romaneasca ar putea cunoaste o crestere in urmatorii ani, ca urmare a liberalizarii circulatiei dupa aderarea la Uniunea Europeana si a cererii de forta de munca de pe piata comunitara. Specialistii au o cota semnificativa in fluxul emigrantilor romani. Justificarile nu sunt greu de gasit in nevoia de afirmare profesionala in conditiile gerontocratiei autohtone, in dorinta unui standard de viata incomparabil mai ridicat sau in dezamagirea fata de ritmul lent al schimbarilor din tara.

In ciuda unei schimbari de mentalitate, specialistii raman mai sensibili la argumentele simbolice (decat la cele strict financiare), cum sunt recunoasterea meritelor, conditiile de dezvoltare individuala, participarea la un circuit activ al ideilor. In timp, exista pericolul neacoperirii necesarului intern de competente, al diminuarii potentialului de dezvoltare al tarii. De asemenea, poate fi pierdut contactul cu domeniile de top ale cunoasterii, daca unele calificari nu apar sau sunt slab reprezentate pe plan intern. Totusi, emigratia poate fi un factor de progres si pentru tara de origine, prin furnizarea de informatii de ultima ora si prin asimilarea de cunostinte teoretice si organizatorice de catre cei dispusi sa se intoarca.

Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior este principala institutie prin care se finanteaza cercetarea stiintifica in universitetile din Romania, precum si studiile postuniversitare. CNCSIS este organ consultativ al Ministerului Educatiei si Cercetarii, exprimand totodata punctul de vedere al comunitatii universitare in ceea ce priveste politica cercetarii stiintifice. CNCSIS asigura interfata intre comunitatea stiintifica universitara si Ministerul Educatiei si Cercetarii care reprezinta Guvernul, in procesul de alocare a fondurilor pentru cercetare in universitati si evaluare a perfomantei in domeniul cercetarii stiintifice.

Infiintarea Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior la sfarsitul anului 1994 a constituit o parte esentiala a reformei invatamentului superior. CNCSIS are misiunea de a proiecta si materializa strategia care se asigure un inalt nivel de performanta a cercetarii stiintifice din invatamant si a cercetarii fundamentale in domenii specifice in context national si international, raspunzand necesitatii de dezvoltare intelectuala si profesionala. CNCSIS actioneaza pentru promovarea calitatii in invatamant si cercetare, pentru modernizarea si eficientizarea bazei materiale a cercetarii stiintifice din universitati si pentru alocarea eficienta si transparente, pe baza de competitie, a fondurilor destinate cercetarii stiintifice. Consiliul promoveaza un management eficient al activitatii de cercetare, intareste dimensiunea cooperarii internationale, creeaza un climat de incredere si cooperare intre universitati si alte institutii, bazat pe transparenta decizionala. Nu in ultimul rand, consiliul evalueaza rezultatele cercetarii stiintifice si ale centrelor de cercetare.

Din anul 1995, CNCSIS organizeaza si deruleaza anual competitia pentru programul de granturi pentru cercetare, finantate din bugetul de stat. Sunt oferite granturi pentru tinerii cercetatori (cele mai multe din numarul total de proiecte depuse), pentru tinerii doctoranzi, pentru cercetarea stiintifice de tip consortiu. Din 2004 nu au mai fost scoase la concurs granturi pentru echiparea laboratoarelor, considerandu-se ce acestea nu au avut rezultatele scontate.

Incepand cu anul 2000, CNCSIS acorda anual, la nivelul fiecerei comisii de specialitate, cate un premiu „OPERA OMNIA”, care onoreaza personalitati remarcabile din cercetarea stiintifica universitara, si cate un premiu IN HOC SIGNO VINCES pentru recompensarea performantelor deosebite ale tinerilor cercetatori.

Se impune identificarea cauzelor care au condus la rezultate neconcludente in activitatea de cercetare stiintifice din universitati si corectarea acestora:

Subfinantarea cercetarii universitare poate reprezenta una dintre cauzele care, in mod explicit poate fi enuntata, desi in perioada 1997-2004 au fost alocate peste 50 de milioane de dolari numai pentru restructurarea cercetarii stiintifice in universitati. Un element esential pentru obtinerea unor rezultate semnificative in cercetarea stiintifica si invatamant il constituie existenta tinerilor asistenti, preparatori si doctoranzi cu frecventa. Atractivitatea invatamantului si a cercetarii pentru cei mai talentati absolventi este din ce in ce mai redusa, catedrele universitare fiind, in aceste conditii, depopulate. Cei mai talentati absolventi parasesc tara in cautarea unor locuri de munca mult mai bine platite in strainatate sau pentru continuarea studiilor in centre care ofera conditii mai bune decat cele din tara.

Incarcarea cu norme suplimentare a cadrelor didactice in conditiile unui deficit real in procesul didactic constituie un alt element care contribuie la obtinerea unor rezultate slabe in cercetarea stiintifica universitara.

Tratarea cercetarii stiintifice ca o activitate la alegere, fare stipularea in statutul cadrelor didactice universitare a obligativitatii, a determinat o scadere a interesului pentru cercetarea stiintifica in conditiile in care criteriile de promovare nu sunt suficient de stimulative pentru o sustinuta si performanta cercetare stiintifica.

Formarea tinerilor cercetatori prin programe de pregatire de masterat si doctorat nu beneficiaza de o legislatie stimulativa, coerenta, care sa promoveze calitatea lucrarilor de disertatie si a tezelor de doctorat prin lucrari publicate in reviste cotate ISI.

Lipsa unor centre / institute puternice de cercetare in cadrul universitatilor cu personal dedicat activitatilor de cercetare si a unei baze materiale performante pentru cercetare a contribuit, de asemenea, la rezultatele slabe obtinute de universitati in activitatea de cercetare stiintifica.

Mentalitatea invechita a multor cadre didactice in raport cu eforturile ce trebuie depuse pentru atragerea de resurse financiare pentru cercetare si asigurarea unei calitati inalte a rezultatelor cercetarii reprezinta o alta cauza importanta a competitivitatii reduse a proiectelor depuse de multe cadre didactice.

Lipsa unor strategii privind dezvoltarea cercetarii stiintifice in universitati si alinierea acesteia la cerintele integrarii in aria europeana a cercetarii, slaba valorificare a potentialului uman si a bazei materiale pentru dezvoltarea inovarii reprezinta, de asemenea, elemente care genereaza insuccese in competitiile rationale si internationale.

Lipsa unui sistem riguros de evaluare a performantelor cadrelor didactice si de stimulare a tinerilor pentru cercetarea de excelenta.

Inexistenta unui cadru legislativ coerent pentru sustinerea unor centre performante de cercetare si a unui sistem stimulativ pentru tinerii talentati.

Analiza si evaluarea rezultatelor cercetarii stiintifice reprezinta elemente esentiale pentru stabilirea prioritatilor si a directiilor de dezvoltare ale universitatilor, in concordanta cu cerintele privind dezvoltarea cunoasterii.

(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, iunie 2005)

evadare.ro
March 9th, 2008
Mai multe despre: Articole Publicate
Economie

Jaful mileniului
Pandemia e diversiunea, nu cauza crizei

Bogații, mai îndatorați decât săracii
Ep. 1: Criza datoriilor suverane și o răsturnare, care nedumerește

Națiunile și băncile lor
Ep. 2: Economia speculativă, transferul de suveranitate și prăbușirea ei înaintea pandemiei

Trei forme de capitalism
Ep. 3: De la Roma la Wall Street, capitalismul oamenilor liberi, capitalismul înrobitor și capitalismul cazinou

Criza începuse deja
Ep. 4: Din 2008 în 2019, măsurile de avarie și prevestirile rele

Tiparnița și sforile dobânzii
Ep. 5: Când mâna invizibilă apasă pe cântar

Un răspuns disproporționat
Ep. 6: Banii din elicopter

Bancherii din umbra regilor
Ep.7: O istorie, care nu se învață la școală. Personalități discrete, pe nedrept uitate

Primul imperiu global
Ep. 8: De la Pax Britanica la Pax Americana, acordul de la Bretton Woods

Dolarul offshore
Ep. 9: Moneda globaliștilor există deja și e produsă în cantitățile pe care și le doresc

Și acum, încotro?
Ep. 10: Opțiunile imperiului american

Marea Resetare
are în vedere toate aspectele vieții omenești

Coronavirus

Cercetătorii, care îi contrazic pe alarmiști
Ce susțin ei și care e reputația lor în lumea științei

Dezvăluirea umflării din pix a deceselor
n-a mirat pe nimeni

Descoperirile profesorului de la Stanford
spulberă isteria coronavirus

Falsa epidemie
descrisă de New York Times în 2007

Logica distrugerii economice
Explicația implicării celor bogați și puternici în demolarea controlată a sistemului care i-a făcut așa

Rechizitoriul
Cele 21 de motive de protest față de carantină

Asimptomaticii nu transmit boala
susține doctorul Fauci, Arafat al americanilor

Cât e un coronavirus
pe lângă un spermatozoid. Ar fi eficient prezervativul textil?

Estimarea lui Rafila
Ce mortalitate are până la urmă boala și unde se plasează față de alte pandemii istorice

Coronavirus a ucis 0,003% din români
în primele 60 de zile

Două viziuni
Felul în care percepem lumea ne-a determinat reacțiile la epidemie

Cazurile cele mai suspecte
centralizarea primelor 800 de decese

Spiritualitate

Sursele globalismului
cărțile și personalitățile, care au contribuit la proiectul noii ordini mondiale

Antidot pentru frica de moarte
Mircea Eliade și moartea ca inițiere

Fundătura ateismului
și a relativismului moral

Societatea controlului
operațiunea corona, răscoalele rasiale, piese într-o tranziție postmodernă

Școala de acasă
interzisă de Macron pentru a apăra laicitatea

Rezistența spirituală anticomunistă
Pentru CNSAS, martirii închisorilor comuniste sunt încă „dușmani ai poporului”.

Despre Bartolomeu Anania și alegerea nefericită a unui preafericit
Un elogiu adus celui mai mare predicator din Biserica Ortodoxă în acest moment, care, nu întâmplător, este și cel mai virulent atacat de presa din România

Mistica iconicului la Ghelasie
o viziune speculativă în isihasmul românesc

În apărarea cămătăriei
talantul îngropat al pieței libere

Ce este un român
identitatea, între cultură, rasă, cetățenie

Discurs fulminant
al arhiepiscopului Vigano împotriva papei Bergoglio

Media

Dezumanizare
Înmormântare cu distanțare

Îndobitocirea prin „fake news”
Dresajul corectitudinii politice

Tirania ecranului
Audiobook despre eliberarea de dependența electronică

Moment antologic
BBC prezice prăbușirea unei clădiri

În căutarea underground-ului pierdut
Dacă pe străzile din București cântă mariachi, ori ne tragem din incași, ori suntem un popor tare netalentat

Statul
făptașul neidentificat al crizei

Piața Universității
o părere la 30 de ani după

Tratatul de la Trianon
de ce merită sărbătorit

Presa sistemului
Pleacă coloneleasa, vine generăleasa

Ministrul Muncii
și înlocuirii sociale

Capturarea economiei Japoniei
cu ajutorul crizelor

Papa Francisc
a scos efigia lui Hristos de pe crucea de la gât

Jacques Attali, în 2009:
o pandemie ar permite instaurarea unui guvern mondial

FMI anunță un nou sistem monetar
cum ar putea spulbera banii digitali economiile din bănci

Politică

Argumentele împotriva imigrației
„De ce vă opuneți imigrației, dacă atât de mulți români au plecat?”

Educația sexuală în școli
proiectul de inginerie socială din spatele bunelor intenții

Cadoul de la UE
ne crește datoria de stat cu o treime

Cum funcționează imperiile
Ghici cum plătești bunăstarea altora

Unabomber
Ideile unui geniu ucigaș

Orban și Dragnea
speță identică, ignorată de DNA

Senatori americani
propun ca SUA să nu mai plătească datoria Chinei

China, inclusă pe Axa Răului
Ce urmăresc SUA prin noul război imagologic

Era nevoie de o femeie frumoasă
Să învețe omul contemporan să fie bărbat

Jean Jacques Rousseau
ideolog al tiraniei

Bogații lumii
mai bogați cu 10 trilioane de $ de la începutul crizei

Omul transformat în marfă
chiar și săracii pot fi sursă de bani în societatea controlului